Osmia aurulenta – Murárka zlatistá

Názov druhu: Osmia aurulenta

POPIS:


Samica má veľkosť 8-10 mm , s hnedočervenými vlasmi na hornej časti hlavy, hrudníkom a 1. tergitom, hnedočervenými úzkymi tergitovými pásmi a oranžovočerveným bruchom.

© aga-ma, Osmia aurulenta

ROZŠÍRENIE A HNIEZDENIE:


Rozšírenie: južná a stredná Európa do 57° severnej zemepisnej šírky; Vápencové oblasti.
Biotop: vnútrozemské duny, skalnaté svahy, úhor, lomy, štrukturálne bohaté okraje lesov, tiež násypy a parky.
Hniezdenie: prázdne stredné až veľké ulity slimákov, zvyčajne s niekoľkými plodovými bunkami; Prezimuje ako imago v kukle v slimačej ulite.

Hniezdne zásoby: Osmia aurulenta sa nešpecializuje. Zbiera peľ zo 6 čeľadí rastlín (polylektických), najmä bôbovité (Fabaceae) a hluchavkovité (Lamiaceae).

DOBA LETU:


Táto murárka, Osmia aurulenta má zvyčajne jednu generáciu za rok . Lieta v apríli až auguste. Samce sa objavujú 2 týždne pred samicami. Stavanie hniezda trvá od konca mája.

Osmia aurulenta, je jednou z tých včiel, ktoré hniezdia v slimačích ulitách. Možno nie je taká známa ako Osmia bicolor, ale rovnako zaujímavá. Hniezda si stavia v stredne veľkých až veľkých prázdnych ulitách slimákov. Sú to najmä ulity slimáka záhradného, Helix pomatia. Menej obľubuje domčeky menších druhov: Arianta arbustorum (arianta škvrnitá), Cepaea hortensis (pásikavec meňavý), Cepaea vindobonensis (páskovka žíhaná).

Trúdy sa liahnu na jar, asi dva týždne pred samicami. Umiestnia pachové značky na stonky rastlín a hliadkujú medzi slimačím ulitou na svojom území. Zároveňa hľadajú čerstvo vyliahnutú samičku schopnú párenia. Na rozdiel od iných včiel, sídliacich v ulitách, samice tohto druhu neotáčajú slimačiu ulitu, keď ju nájdu, ani ju neskôr nemaskujú. Pri stavbe plodových buniek ulity slimákov zdobia aj záplatami rastlinnej malty (rozžuvané časti rastlín), z ktorých stavajú aj steny buniek a uzáver hniezda. V stredne veľkých lastúrach samice kladú svoje plodové bunky špirálovito, teda v rade za sebou, sledujúc prechod ulity Vo výrazne väčších ulitách ich kladú aj vedľa seba. Pred poslednou (t. j. najprednejšou) plnou bunkou včela vybuduje jednu alebo viac prázdnych buniek, ktoré sú určené na ochranu mláďat pred predátormi. Uzáver hniezda je v ústí ulity slimáka v rôznych vzdialenostiach od najprednejšej prázdnej bunky.

Výskyt/ochrana: Osmia aurulenta v skutočnosti nie je zriedkavá, ale je veľmi náchylná na vyrušovanie kvôli svojmu nadzemnému hniezdeniu v ulitách slimákov. Nedokáže sa rozmnožovať v intenzívne udržiavaných záhradách a zelených plochách. Majitelia záhrad, ktorí sú šetrní k prírode a včelám, ľahko tomuto druhu pomôžu tým, že sa vyhnú neustálemu hrabaniu a zametaniu. Môžu aj rozložiť väčšie slimačie ulíty priamo v záhrade, uloženie v hmyzích domčekoch nemá zmysel.