Osmia spinulosa

Názov druhu: Osmia spinulosa

Popis:


Samička meria 7-8mm, je čierna a štíhla – podobá sa včelám Chelostoma. Na brušku má úzke biele koncové pásiky, z ktorých dva predné sú v strede prerušené. Hrudník je belavo chlpatý, čierna hlava. 1.–6 Tergit s belavými koncovými pásmi, spodná strana metazómov s červeným bruchom.

Samec cca 7mm, skôr žltkastý chlpatý 6. tergit s priečnym okrajom, 7. tergit na konci s tŕňom; 1. Sternit s tŕňom.

Osmia spinulosa, samec a samička
© Stefan Osmia spinulosa , pár.

ROZŠÍRENIE A HNIEZDENIE:


Rozšírenie: južná a stredná Európa; do 2000 m nad morom
Biotop: suché, teplé: duny, lomy, úhor, okraje lesov, aj ruderálne oblasti a parky.
Hniezdi v prázdnych ulitáchmenších slimákov vresoviskových Helicella itala – suchomilka ladná a H. obvia – suchomilka obyčajná a slimáka páskovk – Cepaea nemoralis, pravdepodobne aj menších druhov slimákov.

Plodové bunky vyrába z rastlinnej malty. Prezimuje ako odpočívajúca larva v slimačej ulite.

Potrava: špecializovaná (oligolektická) na astrovité rastliny (Asteraceae), napr. B. Elecampane, astry, zemolezu, bodliaky, chrastavitosť, jesenné púpavy, harmanček, čakanku atď.

DOBA LETU:


Táto včielka má jedna generáciu za rok . Lieta od júna do polovice augusta.

Tento vzácny druh Osmia je obyvateľom suchých, teplých biotopov, t. j. nezničených (nezarastených) vnútrozemských dún a iných piesočnatých oblastí, starých lomov, ladom ležiacich viníc, suchých trávnatých porastov a pod. Žije v nevyužitých, štrukturálne bohatých biotopoch, ktoré sú, žiaľ, čoraz vzácnejšie. Niekedy ju pozorujeme aj v parkoch a záhradách, keď v okolí nájde vhodné živné rastliny a druhovo špecifické hniezdne príležitosti. Peľový špecialista sa viaže na rastliny z čeľade sedmokrásky a často sa vyskytuje na volovci vŕbolistom (Buphthalmum salicifolium). Osmia spinulosa je tiež jednou z muráriek hniezdiacich v ulitách. Hniezda si stavia v prázdnych malých slimačích ulitách pomocou žuvaných častí rastlín („rastlinná malta“). V našej krajine, ktorú formovali ľudia, má táto včela len malú šancu na prežitie, tie závisia od prírodných rezervácií a vhodne umiestnených prírodných záhrad. Považujeme ju za ohrozenú.

Osmia – všeobecne