Čmeliak drobný – Bombus jonellus

Čmeliak drobný je pomerne malý čmeliak s dĺžkou len 16mm.

čmeliak drobný , Bombus jonellus
(c) sydcannings, čmeliak drobný
Popis:

Kráľovná kráľovná 15–18 mm, robotnica 9–14 mm, trúdy 11–14 mm.

Kráľovná má priemerné rozpätie krídel 29 mm , Robotnice 18-26mm, Trúdy 23-27mm. Hlava a sosák sú krátke. Sosák kráľovná: 9,5–11 mm, robotnice 7,5 mm, trúdy 6–7 mm. Samice (kráľovné a robotnice) majú prevažne čierne brucho so žltým golierom, prvý a niekedy aj druhý tergit žltý a biely chvost. Tvár je čierna, občas s škvrnou žltej srsti na vrchu. Samce sú podobné, ale majú viac žltej. Žltý golier pokračuje na ventrálnej strane, dva prvé tergity má vždy žlté a na tvári majú oveľa viac žltej srsti. Existujú aj tmavšie formy samíc, ako aj formy (niekedy považované za poddruhy), ktoré sa líšia množstvom žltej srsti a hnedastými chĺpkami na bielom chvoste. Na Orknejách a Hebridách existuje forma, kde samce majú červené chvosty namiesto bielych.

Biotop a hniezdenie:


Čmeliak drobný sa vyskytuje vo väčšine Európy a veľkej časti severnej Ázie. Na západe je bežný od Islandu na severe až po severné Španielsko. Nachádza sa aj za polárnym kruhom v Škandinávii a Rusku. V južnej Európe je teritórium v horách.

Čmeliak drobný sa vyskytuje v záhradách a na lúkach, ako aj na vresoviskách a vresoviskách.

Hniezdo obsahuje najviac 50 až 120 robotníc. Čmeliak ho stavia nad zemou aj pod zemou. Keď to klíma dovolí, tento druh môže mať dve generácie za sezónu. Samce, keď hliadkujú za mladými kráľovnami, robia to na úrovni koruny stromov, pričom feromónmi označujú vetvičky a listy, aby prilákali kráľovné.

Potrava:

Čmeliak drovný navštevuje rôzne zdroje potravy, ako je ďatelina, vtáčí zob, brusnica, bodliaky a mnohé iné. Je polyektický.

Doba letu:

Dve generácie za rok prezimované kráľovné lietajú od konca marca do polovice apríla, robotnice od začiatku apríla do začiatku septembra. mladé kráľovné a trúdy od konca júla do polovice septembra. 2. generácia lieta v dlhých a teplých letách.

Čmeliaky – všeobecne.