Andrena carantonica – Pieskorypka

Andrena carantonica sa vzhľadovo podobá včelám medonosným.

Synonyma: Andrena scotica, pieskorypka čokoládová.

Andrena carantonica
© Jakob Fahr, Andrena carantonica (scotica) https://www.inaturalist.org/observations/5717144
Popis:

Andrena carantonica má tmavo hnedá farbu s čiernobielou kefou na zber peľu na zadných nohách. Samica má veľkosť 12-14 mm. Tvár je hore čiernu, 3. segment tykadla má takmer taký dlhý ako 4. a 5. segnent spolu. Hrudník mátmavo osrstený. Tergity má jamkovité, na koncových okrajoch husto chlpaté, na 5. tergite čierne, inak svetlohnedé. Samec je trochu menší- 11-13 mm; podobá sasamici ale s nápadne dlhými čeľusťami. Tergitové koncové okraje má červenkasté, 3.–5. Tergit je čierny a chlpatý.

Biotop:

Druh využíva rôzne typy terénu ako sú okraje lesov, duny, vresoviská a poľnohospodárske oblasti, parky, priekopy, železničné miesta, mestské záhrady aj trávniky na sídliskách. Rozšírenie je v celej strednej európe.

Hniezdenie:

Hniezdi v samostatne vykopaných zemných hniezdach v riedko zarastených oblastiach v rôznych pôdach, v múroch z prírodného kameňa, pričom je častá metóda spoločného hniezdenia . Niekoľko samíc, niekedy stovky, používajú spoločný vchod do hniezda, následne v hniezde je každá samica zodpovedná za budovanie vlastných plodových buniek a ich zásobovanie. Spoločný vchod do hniezda sa tak delí na niekoľko hlavných a vedľajších chodieb, kde sa nachádzajú mláďatá. Plodové bunky umiestňujú v hĺbke 6-30 cm, pričom plodová bunka je valcovitá a zaoblená, meria 15 x 8 mm a je uzavretá hlinenou zátkou. Potravnú zásobu tvorí peľová guľôčka, okolo ktorej leží larva pri kŕmení. Hniezdne tunely zostávajú otvorené. Spoločné hniezda kolónia často využíva aj niekoľko rokov. Párenie prebieha mnohokrát ešte v hniezde.

Potrava:

Tento druh sa nešpecializuje je (polylektický). Zbiera peľ z 10 čeľadí rastlín: čeľaď javorovitých (Aceraceae), čeľaď mrkvovitých. (Apiaceae), cezmíny (Aquifoliaceae), astrovité (Asteraceae), kapustovité rastliny (Brassicaceae), drieňovité rastliny. (Cornaceae), buky, (Fagaceae), iskerníkovité(Ranunculaceae), ružovité (Rosaceae) vŕby (Salicaceae). Zhromažďuje tiež peľ z ovocných stromov, ako sú jablone, hrušky, slivky a čerešne a môže hrať úlohu pri ich opeľovaní.

Doba letu:

Andrena carantonica má jednu generáciu a lieta od apríla do júna.

Pieskorypky všeobecne