Andrena florea – Pieskorypka

Andrena florea je ľahšie rozpoznateľná včela-pieskorypka vďaka jej červenkastému zafarbeniu bruška.

Andrena florea - Pieskorypka
© Paul Cools, Andrena florea, https://www.inaturalist.org/observations/48922414
Popis:

Samica meria 11–12 mm, prvé dva tergity bruška má prevažne červené. Telo má chlpaté a hnedožlté. Tvár je s čiernymi vlasmi na vrchu a bokoch. 3. segment tykadla je taký dlhý ako 4. – 6.. spolu. Hrudník je hnedo-žlto chlpatý, scopae čierno-biele chlpaté. Brucho je len slabo, hlavne na spodnej strane ochlpené s čiernou koncovou ofinou. 1. a 2. tergity má červené, 3.–6. tergit je čierny. 2.–6. tergit je so svetlými koncovými okrajmi. Samec je podobný samici, ale so širokými, zaoblenými spánky vzadu. 3. tykadlový segment je dlhší ako 4. a 5. 3.–7. tergit je hnedo-čierne chlpatý.

Biotop:

Zalesnené brehy, živé ploty, kríky a okraje lesov s živými plotmi. Ak je dostatok hostiteľskej rastliny (Bryonia dioica) druh sa môže vyskytovať aj v záhradách a parkoch. Často rastie v plotoch. Pozor, pre ľudí je rastlina jedovatá. Hniezda vykopáva na prakticky holých miestach, ako piesočnaté chodníky alebo pôda vyšliapaná kravami. Andrena florea obýva strednú a južnú európu.

Hniezdenie:

Andrena florea hniezdi vo svojpomocne vykopaných hniezdach. Vykope 5-10 cm hlboké hniezdne trubice v bezvegetačne alebo len riedko pokrytej piesčitej alebo hlinitej, najlepšie utuženej pôde. Plodové bunky majú steny pokryté tekutinou. Zloženie nie je známe. Kolónie majú aj do 100 hniezd. Tieto včely zatvorajú len počas horúcich poludňajších hodín.

Potrava:

Včela zbiera nektár a peľ len z rastliny – Bryonia dioica – posed dvojdomý. Pre túto včelu je to naštastie rozšírená rastlina. Peľ zbiera hlavne ráno, kým sa ostatní návštevníci kvetov stanú aktívnymi. Hoci množstvo nektáru kvetov má rastlina ráno nízke a produkuje sa hlavne popoludní. Nektár z tejto rastliny zbierajú obe pohlavia, peľ len samica.

Doba letu:

Andrena florea má jednu generáciu za rok (univoltine). Lieta od začiatku mája , samce do konca júna, samice do konca augusta.

Pieskorypky všeobecne