Andrena haemorrhoa – Pieskorypka zlatistá

Andrena haemorrhoa je veľmi pekná včela. Vynikne vďaka farebnej kombinácii, čierne bruško s červenozlatým hrudníkom a červenými chĺpkami na zadočku.

Andrena haemorrha, pieskorypka zlatistá
© Jon J. Laysell, Andrena haemorrhoa, https://www.inaturalist.org/observations/113999876
Popis:

Veľký a nápadný, ľahko identifikovateľný druh s oranžovo-hnedou srsťou hrudníka s takmer čiernym chlpatým bruchom ukončeným s oranžovo sfarbeným strapcom. Samica meria 10-12 mm, má čiernu hlavu. Hrudník má husto chlpatý oranžovohnedý, bok a chrbát má chlpatý biely. Tergity lesklé čierne, husto a hrubo bodkované, bez koncových pásov na bokoch, s oranžovým koncovým strapcom. Nohy má čierne, košíčky s belavými chĺpkami.

Samec meria 8-11 mm; farebne ako samioca, len, ale tvár má so svetlohnedými vlasmi, zadné končatiny 2. a 1. páru nôh má červenkasté. Krídlové žily má červenkasté.

Biotop:

Obýva veľmi rôznorodé terény, napríklad okraje lesov, duny, vresoviská, lúky, vyrúbané pláne, poľnohospodárske oblasti, parky, pieskové vresoviská, mestské záhrady aj sídliská.

Hniezdenie:

Andrena haemorrhoa lieta v roku v jednej generácii. Samce vychádzajú o niečo skôr ako samice. Aby prilákal samice, samec ukladá vonné vlajky na živé ploty, kríky alebo malé stromy a neustále po nich lieta tam a späť. Často sa na to využívajú vŕby, kde samčekovia hľadajú jednotlivé jahňatá so stopami po samičkách. Zachováva sa definovaná letová zóna, napríklad okolo jedného alebo viacerých kríkov.

Vonné vlajky priťahujú samice ale aj aj iné samcev. Samce sa niekedy môžu rojiť okolo kríkov alebo stromu v desiatkach naraz. Viac pachových vlajok je tak uložených na rovnakom mieste, navzájom sa posilňujú a pravdepodobne zvyšujú šance na párenie pre všetkých samcov. Párenie prebieha na týchto letových zónach alebo okolo nich, často sa viac samcov pokúša o párenie s jednou samicou. Letové zónymajú zvyčajne medzi 0,5 a 2,5 m na výšku, ale v horúcich dňoch až do 5 m. Na začiatku letovej sezóny, keď sú teploty nižšie, samci lietajú veľmi nízko nad zemou pri hľadaní samíc.

Hniezda budujú osamelo alebo v malých zoskupeniach na rôznych miestach s riedkou vegetáciou, ako sú trávniky, svahy, brehy priekop alebo pieskové cesty.(Westrich 1989b), bez preferencie pôdneho typu. Hniezdo tvorí hlavná chodba s jednou alebo viacerými hniezdnymi bunkami na krátkych bočných chodbách na konci.

Potrava:

Andrena haemorrhoa sa nešpecializuje. (polylektická), Zbiera peľ aj z ovocných stromov.. Často je aj na vŕbach, púpavách.

Doba letu:

Lieta jedna generácia za rok (univoltine. Od polovice marca – do konca júna.

Pieskorypky všeobecne