Andrena humilis  – Pieskorypka

Andrena humilis je nenápadná včela pieskorypka. Nakoľko je špecializovaná na čelaď astrovitých jej výskyt môže byť obmedzený pravidelným kosením

Andrena humilis
(c) Miriam Öttl, Andrena humilis  – Pieskorypka , https://www.inaturalist.org/observations/159680594
Popis:

Samica meria 10-12 mm; 3. segment tykadla dlhší ako 4. a 5. spolu. Hrudník (mezozóm) má riedko hnedožlto chlpatý. Tretí pár nôh so žltohnedou scopou (zberným štetcom). Brucho (metazóm) má jemne lesklé. 1. tergit pomerne hladký, ďalej 2.–5. tergit zrnitý, bodkovaný a matný, konce okrajov odsadené a zrnité, s riedkymi koncovými pásikmi so žltohnedými koncovými strapcami. Samec meria 10-11 mm. Hlavu má s bielym škvrnitým chlpatým clypeusom (hlavový štít) a bielou spodnou stranou. 3. tykadlový segment má dlhý ako 4. a 5. spolu. Spodnú stranu hrudníka má bielu zasa chrbát žltohnedý. Tergity s odsadenými okrajmi, jamkovité a slabo bodkované.

Biotop:

Andrena humilis obsadyuje suché (sadové a horské) lúky, chudobné trávne porasty, okraje lesov, piesok, štrkoviská a hlinené jamy, priehrady; aj parky a záhrady.

Hniezdenie:

Včela si samostatne kope hniezda na miestach s malou vegetáciou, aj vo väčších zhlukoch – okolo 100 hniezd. Pričom 4-5 plodových buniek, ktoré pripadajú na hniezdo sa nachádza v hĺbke 12-25 cm.

Potrava:

Špecializovaný druh na čeľaď astrovité (Asteraceae), púpava , sedmokrásky, čakanka.

Doba letu:

V teplých oblastiach môže mať aj dve generácie. Len pri jednej generácii má dobu letu od začiatku apríla do začiatku júla.

Pieskorypky všeobecne