Andrena marginata – Pieskorypka

Andrena marginata je dnes zriedkavá pieskorypka strednej veľkosti.

Andrena marginata
© volkmarnix,, Andrena marginata – Pieskorypka, https://www.inaturalist.org/observations/193583700
Popis:

Stredne veľká piesočná včela s nápadným oranžovo-červeným bruškom. Samica meria 9–10 mm. Telo je prevažne belavo chlpaté. Royostup očí je mierne šiřší ako rozostup tykadiel. 3. segment tykadla dlhý ako 4. a 5. spolu. Hrudný chrbát má čierny, žltkasto chlpatý, transportné košíčky (Scopae) hnedo-čierne a biele. Tergity hladké a husto bodkované, nápadne oranžovo-červené. 1.tergit je ale čiastočne čierny, koncový strapec žltý.

Samec meria 7–9 mm. Je podobný samici, ale Clypeus na predku hlavy má biely s vyčnievajúcim predným okrajom. Tiež, tergity má hladké a roztrúsené s bodkami, červené od konca 1. tergitu po 3. tergit.

Biotop:

Biotop: chudobné trávne porasty, suché lúky, hrádze kde hniezdi na miestach s malou vegetáciou.

Hniezdenie:

Andrena marginata má jedna generáciu. Hniezdi v samostatne vykopaných hniezdach v zemi, osobitne alebo v malých skupinách.

Potrava:

Včela sa špecializuje na konkrétne lúčne rastliny. Sú to Dipsacacae – štetkovníky, Hlaváč fialový (Scabiosa columbaria), Čertkus lúčny (Succisa pratensis) a chrastavec roľný (Knautia arvensis). Nakoľko postupne miznú aj tieto rastliny, ubúda aj táto pieskorypka.

Doba letu:

Andrena marginata má jednu generáciu za rok (univoltine). Je to vyložene letný druh, lieta od konca júla do začiatku septembra.

Pieskorypky všeobecne