Andrena nigroaenea – Pieskorypka čiernolesklá

Andrena nigroaenea je pomerne veľká pieskorypka s malými nárokmi na prostredie.

Andrena nigroaenea
(c) bsteer , Andrena nigroaenea, https://www.inaturalist.org/observations/80720077
Popis:

Samica meria 13-15mm.Má čiernu základnú farbu s červenohnedým osrsteným hrudníkom. čierne chlpy na tvári, riedke, svetlé tergitové okrajové pásiky a červenohnedým košičkom na nohách. Samec je menší, má 11-14 mm.

Biotop:

Andrena nigroaenea osídľuje okraje lesov, protipovodňové hrádze, úhory, chudobné trávne porasty, pieskoviská a štrkoviská, záhrady a parky; Hniezdi v násypoch a na okrajoch cestičiek a kríkov, ojedinele aj v strmých stenách a dokonca aj v balkónových truhlíkoch. Vyhovujú jej všetky druhy pôdy.

Hniezdenie:

Hniezda sa kopú na rôznych miestach, ako sú pieskové chodníky a strmé steny, niekedy aj v kvetináčoch, bez preferencie pôdneho typu. Hniezdo tvorí hlavná chodba dlhá približne 40 cm, na ktorú sú naviazané krátke nerozvetvené bočné chodbičky. Samce ukladajú vonné vlajky na živé ploty, kríky alebo malé stromy, aby prilákali samice. Hliadkuje sa tu v pevných pruhoch 1-3 metre nad zemou. Pachové vlajky lákajú aj samcov a veľa z nich sa často rojí okolo označených lokalít, čím sa pachová vlajka ešte posilňuje.

Potrava:

Druh je polyektický, navštevuje až 12 čeľadí rastlín: mrkvovité (Apiaceae), cezmínovité. (Aquifoliaceae), astrovité (Asteraceae), kapustovité (Brassicaceae), karafiáty (Caryophyllaceae), cistovité (Cistaceae), tekvice (Cucurbitaceae), vresovec. (Ericaceae), bôbovité (Fabaceae), iskerníkovité (Ranunculaceae), ruže (Rosaceae), vŕby (Salicaceae).

Doba letu:

Pieskorypka čiernolesklá má jednu generáciu za rok (univoltine). Lieta od začiatku apríla do polovice júla.

Pieskorypky všeobecne