Andrena nycthemera – Pieskorypka

Andrena nycthemera je veľmi skorá včela špecializovaná na vŕby. Sú záznamy už vo februári. Bežne lieta v marci.

Andrena nycthemera
© halinaa, Andrena nycthemera, https://www.inaturalist.org/observations/73955875
Popis:

Samica meria 12-14 mm. Farba je čiernohnedá. Hlav má čierno chlpatú 3. segment antény je dlhší ako 4. a 5. spolu. Hrudník je svetlý s hnedastou srsťou Brucho s čiernym koncovým strapcom, kým tergity má jamkované a matné. Prvý tergit je svetlo žltohnedo chlpatý, tergitové koncové okraje slabo odsadené a jamkované. Košíčky -Scopae má čierno-biele chlpaté.

Samec je menší 10–12 mm, štíhlejší a skôr sivý, prevažne s belavými vlasmi na bokoch a vpredu. Tvár má po stranách čiernu. Brucho je belavé s dlhými chlpmi, tergity jemne zrnité.

Biotop:

Obýva prevažne piesočnaté oblasti: piesočnaté nivy a vresoviská, pieskoviská a štrkoviská atď. so svahovitými a strmými miestami s malou vegetáciou. Druh je prítomný prakticky v celej strednej európe. Andrena nycthemera uprednostňuje hlinito-piesočnaté hniezdne substráty – ako napríklad krátkodobé piesočnaté brehové steny, na rozdiel od Andrena clarkella, ktorá lieta v rovnakom čase , ale hniezda stavia skôr v rovnom teréne.

Hniezdenie:

Andrena nycthemera hniezdi v samostatne vykopaných zemných hniezdach, jednotlivo, alebo v malých zhlukoch. Hniezdo samica pri odchode uzatvorí.

Potrava:

Tento druh je špecializovaný len na vŕby. Je to dané aj dobou kedy lieta.

Doba letu:

Včela má jedna generácia za rok, je univoltínna. Lieta v marci až do konca apríla.

Pieskorypky všeobecne