Andrena ventralis

Andrena ventralis je relatívne malá pieskorypka, ktorá je aj v teréne ľahko rozpoznateľná vďaka riedkej srsti, čiastočne do červena sfarbeným sternitom a špecializovaným návštevám kvetov vŕb.

Andrena ventralis
© ceffx, Andrena ventralis https://www.inaturalist.org/observations/113711259
Popis:

Meria len 8-9 mm. Je to štíhly druh, navrchu s čiernou farbo, ale s bielymi vlasmi na bokoch, červenú má na spodnej strane brucha.

Samica má čiernu hlavu, hrudník zasa čierny, košíčky na zadných nohách má svetlosivé. Tergity s úzkymi más prerušovanými bielymi koncovými pásmi, sternity červené, jamkovité.

Samec má hlavu a hrudník svetlosivé chlpaté. Tergity aj sternity s rôznymi podielmi červenej.

Biotop:

Andrena ventralis obýva všetky druhy otvorených plôch, na ktorých rastie dostatok vŕb, na piesočnatej pôde aj na hline. Nájdete ju v lužných oblastiach, na okrajoch lesov a otvorených priestranstiev v lesoch, vresoviskách, zapadnutých cestách, lomoch a hrádzach.

Hniezdenie:

Samice hniezdia samotársky alebo len v malých zhlukoch. Hniezdo sa nachádza v zemi medzi vegetáciou, častejšie na miestach s riedkou vegetáciou. Hniezda si kopú aj v opustených krtincoch.

Potrava:

Včela je špecializovaná ,oligolektická na vŕby (Salicaceae), občas sa však vyskytujú aj v rastlinách z čelade ruží (Rosaceae).

Doba letu:

Táto malá pieskorypka má len jednu generáciu za rok, je univoltínna. Lieta od konca marca do konca mája.

Pieskorypky všeobecne