Čalúnica obyčajná – Megachile centuncularis

Čalúnica obyčajná hniezdi vo všetkých druhoch existujúcich dutín, ako sú štrbiny stien, v dreve, hniezdnych blokoch, bambusových tyčiach, stonkách černíc, vo vetvách, ale aj v zemi. Mimo dedín a miest sa vyskytuje len zriedka.

čalúnica obyčajná
© Brenda Bull, čalúnica obyčajná, https://www.inaturalist.org/observations/15597319
Popis:

Samica meria 11-12mm. Má čiernu základnú farbu, je žltohnedo chlpatá, na temene a hrudníku mierne tmavšia. Tergity má s úzkymi koncovými pásmi. pričom prvý je prerušený v strede, Šiesty tergit s vyčnievajúcimi chlpmi. Včela má na bruchu červenkastý štetec peľ.

Samec je menší, meria 9-11 mm. chĺpky má podobne ako samica, ale na spodnej strane belavé. Šiesty tergit je s hrbolčekom. Sternity s koncovými strapcami.

Biotop:

Úhory, ruderálne oblasti, živé ploty, tiež záhrady a parky. Vyhovuje jej prostredie vytvorené človekom.

Hniezdenie:

Hniezdi samotársky, niekedy možno aj v zhlukoch. Lineárne hniezdo sa vyrába vo všetkých druhoch dutín, v odumretých stonkách a konároch. Využíva dutiny v pňoch stromov, stĺpy a trámy, duté stonky (černice, stonky ruží, divozelu, trstiny),v zemi aj v umelých hniezdach. V umelých hniezdach preferuje tunely s priemerom 6 mm. Materiál plodových buniek pozostáva z listov stromov – najlepšie mladých – a listov bylín. Často uprednostňuje okvetné lístky ruží, ale občas použije aj lupene muškátov. Priestor medzi poslednou bunkou a uzatváracou zátkou je vyplnený kúskami listu.

Samotná bunka pozostáva z niekoľkých okrúhlych kusov listov zlepených dohromady. Na každé hniezdo vytvára samica 2 až 15 buniek s priemerom 5-6 mm a dĺžkou 12-13 mm . Samice vychádzajú zo zadných buniek a samce z predných buniek. Samica pracuje v čase od 8. do 19. hodiny. Produkuje jednu bunku denne s proviantom a vajcom. Samce vychádzajú skôr ako samice. Kokon je oválny, so splošteným vrchom, hnedý, pergamenový. Prezimuje ako odpočívajúca larva.

Potrava:

Čalúnica obyčajná nie je špecializovaná, ale peľ zbiera hlavne na rastlinách z čelade astrovitých a z čeľade bôbovitých rastlín.

Doba letu:

Na našom území má dve generácie. 1 generácia lieta od začiatku júna do začiatku septembra. Druhá generácia od polovice augusta do polovice októbra. Samce lietajú cca tri týždne samice šesť.

Čalúnice a maltárky