Megachile lagopoda – čalúnica bielonohá

Megachile lagopoda – čalúnica bielonohá je najväčšia čalúnica, ktora hniezdi na našom území.

Megachile lagopoda
© Leonid, Megachile lagopoda – čalúnica bielonohá, https://www.inaturalist.org/observations/170444655
Popis:

Čalúnica bielonohá je až nápadne veľká včela so širokým predným hrebeňom u samcov. Obe pohlavia sa ľahko zamenia s Megachile maritima.

Samica meria až 15-17 mm. Na hrudníku má riedke žltohnedé chlpy.

Prvý, druhý občas aj tretí tergit brucha je žltohnedý, Ostatné má čierne a chlpaté. Od druhého až po štvrtý občas aj piaty tergit má úzke koncové pásy. Brušná kefka je vpredu červeno-žltá až tmavočervená, často až po štvrtý sternit a úplne čierna na piatom a šiestom sternite

Samec meria 14–16 mm, je podobný samici, ale na hlave má belavé vlasy, čeľuste v porovnaní s M. maritima má čierne. Tars 1. páru nôh je veľmi široký, belavožlto chlpatý. Holene a tarsi 3. páru nôh sú široké. Prvý tergit má žltohnedý, posledný tmavohnedý chlpatý. Druhý až piaty má husto bodkovaný s koncovými pásikmi.

Biotop:

Horúce a suché oblasti. Pomerne často sa vyskytuje v strednej a západnej Európe v kameňolomoch a pozdĺž viníc, ale aj v mestských oblastiach, na úhoroch, ruderálnych plochách a suchých trávnatých porastoch.

Hniezdenie:

Megachile lagopoda hniezdi v zemi v tuneloch, ktoré si sama vykope, občas aj existujúcich dutinách v mŕtvom dreve či pod kameňmi. Hniezdo je lineárne alebo lineárne rozvetvené s dvoma až 12 plodovými bunkami na hniezdo. Jednotlivé plodové bunky sú 12 – 14 mm dlhé, 6 – 8 mm široké a úplne pokryté kúskami listov nazbieraných v danej oblasti. Hniezdnu bariéru skladá z chumáča 10-15 kusov listov, ktoré na okrajoch zlepí.

Potrava:

Megachile lagopoda je polyektický druh, teda nie je špecializovaná. . Navštevuje 4 čeľade rastlín ako zdroje peľu: astrovité (Asteraceae), čeľaď zvončekovitých (Campanulaceae), bôbovité (Fabaceae), čeľaď skorocelovité (Plantaginaceae). Poyorované boli aj na bodliakoch či chrastavci.

Doba letu:

Čalúnica bielonohá má jednu generáciu za rok. Lieta od júna do augusta. Samce o niečo skôr.

Čalúnice a maltárky