Megachile leachella – čalúnica

Megachile leachella zvyčajne hniezdi v piesčitej zemi, ale výnimočne aj v existujúcich tuneloch v dreve alebo v stonkách. Druh vyhľadáva strmé svahy. Lokálne sa môžu vytvárať veľké kolónie.

Megachile leachella - čalúnica
© Paul Cook, Megachile leachella , https://www.inaturalist.org/observations/26696807

Popis:

Tento druh je veľmi podobný Megachile pilidens, ale prakticky žije len v piesčitých oblastiach.

Samica meria 9-10 mm. Oči má tmavozelené. Hrudník je husto bodkovaný s lesklými medzerami. Tergity má husto bodkované, Druhý až piaty tergit krátky a čierny chlpatý, lesklejší ako u Megachile pilidens, šiesty tergit má dve biele plstnaté škvrny, brucho je biele. Šiesty sternit je čierny. Včela je charakteristická vysokým letovým tónom.

Samec je menší, meria 8-9 mm. Hlavu má žltú, neskôr s bielymi vlasmi, líca so zubami, oči má svetlozelené. Hrudník je chlpatý ako hlava, stehenná kosť prvého páru nôh na konci žltá. Šiesty tergit má hustú bielu plsť a zúbkovaný priečny hrebeň.

Biotop:

Oblasti s pieskom – vnútrozemské duny, pohyblivé pieskové polia, pieskovne. Inak vo vyhovujúcich biotopoch v rámci celej strednej európy.

Hniezdenie:

Megachile leachella má jednu generáciu. Samce vychádzajú skôr ako samice. Prezimovacím štádiom je prepupa – odpočívajúca larva. Oválny kokón je pergamenový, hnedofialový, s plochým vrchom a zvonka pokrytý tenkou vrstvou výkalov lariev Hniezdi väčšinou samotársky, niekedy ale aj vo veľkých zhlukoch približne 1000 jedincov. Samica si vyberá za hniezdisko existujúce dutiny, ako sú tunely v dreve alebo duté stonky, alebo si hniezdo vyhrabáva sama v riedko porastenej piesočnatej pôde, napríklad vo zvislej stene. Je to lineárne alebo rozvetvené lineárne hniezdo väčśinou s jednou až piatimi bunkami s priemerom 4-5 mm a dĺžkou 10-15 mm. Stenu plodovej bunky tvoria napríklad brezové listy, listy brestu, orgovánu a aj vŕby. Tunel hniezda je vyplnený pieskom.

Potrava:

Včela nie je špecializovaná – je polyektická. Navštevuje tri čeľade rastlín ako zdroje peľu: bôbovité (Fabaceae), čeľaď mätových (Lamaceae), tučnolisté rastliny (Crassulaceae).

Doba letu:

Megachile leachella má jednu generáciu za rok, je teda univoltínna. Lieta od júna do konca augusta.

Čalúnice a maltárky