Anthidium byssinum – vlnárka

Anthidium byssinum je hnedovlasý druh, ktorý vyzerá skôr ako Osmia. Žlté znaky charakteristické pre Anthidium sa nachádzajú iba na tvári samcov.

Anthidium byssinum - vlnárka
(c) Bart Hulsmans , Anthidium byssinum – vlnárka, https://www.inaturalist.org/observations/61330269
Popis:

Včielka má hustú, ale nenápadnú srsťou,ktorá je pre rod pre Anthidium atypická.

Samica meria 9-10 mm. Hrudník na mezonote (= scutum) má červenohnedo chlpatý. Tergity s belavými bočnými, ale hnedastými koncovými pásmi. Brušná kefka má bielu, stredná a zadná holeň krátku a belavo chlpatú.

Samec meria 9-10 mm. Podobá sa samici ale čeľuste, clypeus a sekundárna tvár jee žltá.Posledný , siedmy tergit má bez tŕňov alebo lalokov.

Biotop:

Vyhľadáva južne orientované okraje lesov s chudobnými lúkami, piesočnatými vresoviskami, ladom ležiace vinice.

Hniezdenie:

Samica vyhrabáva vlastné hniezdo v zemi, zvyčajne v skupinách po 3-5 hniezd. Vo veľkých populáciách to môže byť ale aj 100 a viac hniezd spolu. Hniezdo pozostáva z hlavnej chodby dlhej 10 – 15 cm s prstovitými rozvetvenými bočnými chodbami, v ktorých sú za sebou umiestnené dve až štyri plodové bunky. Plodinové bunky stavia z kúskov listov a živice a majú približne 20 x 8 mm. Najprv z listov listnatých stromov alebo bylín nareže pásy, potom zbiera kúsky živice. Živicu najskôr nanesie na koniec plodovej bunky a v dostatočnom množstve ju rozotrie vo vrstve po vnútornej strane listov. Na vybudovanie plodovej bunky potrebuje 7-14 kusov listov a 20-30 kúskov živice.

V prípade priaznivého počasia dokáže postaviť chovnú bunku a naskladniť ju za dva dni. Včely si občas navzájom kradnú živicu z hniezd. Plne dospelá larva spriada kuklu s charakteristickým výrastkom vpredu. Zámotok pozostáva z vonkajšieho a vnútorného zámotku, ktoré spolu z veľkej časti susedia, ale sú vpredu oddelené medzerou 2-3 mm. Tu pórovitá miska vyčnieva nahor a spoje v sústredných prstencoch spájajú vnútorný s vonkajším kokónom. Tento priestor pravdepodobne slúži na vetranie.

Potrava:

Anthidium byssinum sa špecializuje na bôbovité rastliny (Fabaceae), najmä ľadenec rožkatý (Lotus corniculatus).

Doba letu:

Včela má jednu generácia za rok. Lieta od júna do augusta. Prezimuje ako odpočívajúca larva v kukle.

Vlnárky