Horčík tvorí jadro molekuly chlorofylu, a preto je nevyhnutný pre fotosyntézu. To z neho robí nenahraditeľný prvok pre vývoj rastlín. Horčík podporuje vstrebávanie a transport fosforu. Prispieva k ukladaniu cukrov v rastline. Horčík plní funkciu aktivátora enzýmov a v skutočnosti aktivuje viac enzýmov ako ktorákoľvek iná živina. Nedostatok horčíka má za následok slabé stonky, stratu zelene v najstarších listoch a výskyt žltých a hnedých škvŕn, aj keď žilky listov zostávajú zelené.
Funkcie horčíka
- je to centrálna molekula chlorofylu
- Podporuje viaceré funkcie rôznych rastlinných enzýmov
- Pomáha rastline vytvárať cukor a škroby
- Hrá dôležitú súčasť translokácie fosforu
Príznaky nedostatku horčíka
- Interveinálna chloróza začínajúca na vrcholoch starších listov. Žily zostávajú zelené, zatiaľ čo chlorotické oblasti zožltnú až zhnednú (iné farby u niektorých rastlín)
- Listy sú krehké a nekrotické a môžu aj predčasne opadávať
- Výnos môže byť vážne znížený
- Na niektorých odrodách čierneho hrozna a kôstkovitého a kôstkového ovocia sa môžu vyvinúť medzižilové červené chlorotické oblasti
Antagonizmus horčíka
Vysoké hladiny Mg môžu znížiť dostupnosť:
- Draslíka
Zvýšené hladiny horčíka môžu vyvolať dopyt po ďalších:
- Fosfor
- Dusík
Faktory ovplyvňujúce dostupnosť horčíka
- Piesočnaté, kyslé pôdy, najmä v oblastiach s vysokými zrážkami, kde je vyplavovaný z pôdy.
- Pôdy s hrubou štruktúrou vo vlhkých oblastiach
- Pri dlhodobo chladných a vlhkých podmienkach
- Pôdy, kde bol nárazovo pridaný draslík vo veľkom množstve
- Pôdy, ktoré boli opakovane hnojené
- pri väčšom odstránení listov a koncových výhonkov postupujúcom od základne ku špičke
Citlivé plodiny
Vinič, jadrové ovocie, kôstkové ovocie, citrusy, paradajky, paprika, brokolica, karfiol, šalát, zemiaky, petržlen, tekvica, obilniny, olejnaté semená, kukurica a iné koreňové plodiny