Horčík

Horčík tvorí jadro molekuly chlorofylu, a preto je nevyhnutný pre fotosyntézu. To z neho robí nenahraditeľný prvok pre vývoj rastlín. Horčík podporuje vstrebávanie a transport fosforu. Prispieva k ukladaniu cukrov v rastline. Horčík plní funkciu aktivátora enzýmov a v skutočnosti aktivuje viac enzýmov ako ktorákoľvek iná živina. Nedostatok horčíka má za následok slabé stonky, stratu zelene v najstarších listoch a výskyt žltých a hnedých škvŕn, aj keď žilky listov zostávajú zelené.

Funkcie horčíka
  • je to centrálna molekula chlorofylu
  • Podporuje viaceré funkcie rôznych rastlinných enzýmov
  • Pomáha rastline vytvárať cukor a škroby
  • Hrá dôležitú súčasť translokácie fosforu
Príznaky nedostatku horčíka
  • Interveinálna chloróza začínajúca na vrcholoch starších listov. Žily zostávajú zelené, zatiaľ čo chlorotické oblasti zožltnú až zhnednú (iné farby u niektorých rastlín)
  • Listy sú krehké a nekrotické a môžu aj predčasne opadávať
  • Výnos môže byť vážne znížený
  • Na niektorých odrodách čierneho hrozna a kôstkovitého a kôstkového ovocia sa môžu vyvinúť medzižilové červené chlorotické oblasti
Antagonizmus horčíka

Vysoké hladiny Mg môžu znížiť dostupnosť:

  • Draslíka

Zvýšené hladiny horčíka môžu vyvolať dopyt po ďalších:

  • Fosfor
  • Dusík
Faktory ovplyvňujúce dostupnosť horčíka
  • Piesočnaté, kyslé pôdy, najmä v oblastiach s vysokými zrážkami, kde je vyplavovaný z pôdy.
  • Pôdy s hrubou štruktúrou vo vlhkých oblastiach
  • Pri dlhodobo chladných a vlhkých podmienkach
  • Pôdy, kde bol nárazovo pridaný draslík vo veľkom množstve
  • Pôdy, ktoré boli opakovane hnojené
  • pri väčšom odstránení listov a koncových výhonkov postupujúcom od základne ku špičke
Citlivé plodiny

Vinič, jadrové ovocie, kôstkové ovocie, citrusy, paradajky, paprika, brokolica, karfiol, šalát, zemiaky, petržlen, tekvica, obilniny, olejnaté semená, kukurica a iné koreňové plodiny

https://www.time-zone.sk/makroziviny-v-pode/