Osmia leaiana

Názov druhu: Osmia leaiana

POPIS:


Samica má veľkosť 9-10mm, je čierna, niekedy modrá kovová trblietavá, s béžovými chĺpkami. Oči na hlave sú čierne, tvár so svetlými vlasmi, čeľuste zhrubnuté. Hrudník alebo mezozóm má riedko chlpatý. Stredná časť propodea (ktorá je už súčasťou brucha) má hladké medzery, ale je matná a jamkovitá. Metazómy – Tergity s belavými koncovými pásmi a spodná strana s červenkastou ventrálnou kefou.

twig777, Osmia leaiana samica

Samec je veľký 8–10 mm so zelenkasto kovovo trblietavým keskom s červenohnedými chlpmi. Hlava medzi očami a zadným okrajom má bodky. Propodeum hore s rebrovanou brázdou, stredná plocha lesklá, zriedka jamkovaná. Vlasové strapce na konci 3.–5. článku metazómov. Tergity pokrývajú celú koncovú hranu, 6. je vrúbkovaný na koncovej hrane, 7. tergit je s 2 hrotmi. Nohy má nenápadne krátko osrstené.

samec Osmia leaiana
© daleeez24, Osmia Osmia leaiana samec

ROZŠÍRENIE A HNIEZDENIE:


Rozšírenie: južná a stredná Európa do 2100 n.m.
Druh obýva kraje lesov, sady, aj úhor a ruderálne plochy a parky.
Hniezdi v existujúcich dutinách v odumretom dreve. Najmä v kŕmnych chodbách pre chrobáky, tiež v stonkách trstiny. Včela sa špecializuje na astrovité rastliny (Asteraceae), najmä Cynareae (podčeľaď Carduoideae) a čakankovité – Cichorioideae.

Doba letu:

Táto murárka má jednu generáciu za rok . Osmia leaiana lieta v máji až v septembri.



Osmia leaiana rada osídli aj pripravené hniezdne pomôcky, pričom vyžaduje trubice s priemerom 6mm. Stredne veľká letná včela, ktorá má na spodnej strane brucha jasne oranžovú kefku na zber peľu

Osmia – všeobecne