Čmeliak poľný – Bombus pascuorum

Čmeliak poľný často lieta v záhradách a ľahko prijme čmelíny. Je veľmi mierumilovný a podľa mnohých nadšencov čmeliakov je ideálnym čmeliakom na hniezdenie. Vydrží dlho, do októbra a s trochou pomoci na prežitie v podobe cukrovej vody prežije aj november.

čmeliak poľný -
(c) Jarosław Krogulec, čmeliak poľný
Popis:

Dĺžka-Kráľovná do 18mm – robotnica do 15mm – Trúdy do 14mm.

Krídla – Kráľovná 28-32 mm, robotnica: 20-28 mm, trúdy: 24-27 mm
Sosák- Kráľovná: 13-15 mm, robotnica : 12-13 mm, trúdy: 10-11 mm
Čmeliak poľný má predĺženú hlavu a veľmi rozdielne sfarbené, chlpaté telo u oboch pohlaví. Horné strany pŕs sa líšia od červenohnedej, béžovej cez svetlosivú až po hrdzavožltú, v strede často tmavohnedú. Koniec brucha sa pohybuje medzi červenohnedou, oranžovou a béžovo-žltou, niekedy pruhovanou, hnedou až čiernou. Má pomerne veľmi dlhé bruško. Toto má od 1. do 4. tergitu sivočiernu farbu, kým 5. a 6. tergit má opäť žltkastý až červenohnedý. Farebné varianty vykazujú červenohnedé alebo sivočierne oblasti hrudníka. Porovnajte obrovskú variabilitu na nasledových obrázkoch.

Farebne mutácie čmeliak poľný
© NABU Nordvorpommern
Farebné mutácie čmeliak poľný
(c) Andrea Kreuzhage
Biotop:

Vyskytuje sa v celej Európe, na Sibíri, v Strednej Ázii a na Kamčatke a nevykazuje prísnu viazanosť na stanovište a ich obľúbeným biotopom sú okraje lesov, živé ploty, chudobné a bohaté lúky, protipovodňové hrádze, úhor a ruderálne plochy, záhrady a parky . Čmeliak poľný sa cíti pohodlne od nížin až po vyššie nadmorské výšky.

Hniezdenie:

Čmeliak poľný lieta od apríla do októbra. Hniezdi pod zemou napr. pod machovými vankúšmi, väčšinou v opustených norách drobných cicavcov v myších norách, alebo nad zemou v bylinnej vrstve a v dutinách. Kolónia čmeliakov poľných máva 60-150 jedincov. Pri stavbe hniezda pod larvami buduje zvláštne voskové kapsičky. Robotnice do nich ukládajú peľ a med a larvy nekŕmia, ale tieto samy takto nazhromaždenú potravu konzumujú.

Potrava:

Je univerzálny pretože navštevuje mnoho druhov rastlín.

Špeciálne vlastnosti:

Tento druh čmeliaka chovatelia považujú, vzhľadom na jeho mierumilovnosť za ideálny druh pre chov v čmelínoch.

Ostatné druhy čmeliakov.

Možnosti chovu:

ostačuje malý čmelín, ale aj veľké prijíma ochotne
Chodba: chodba žiadna, krátka aj dlhšia, nie je zásadne rozhodujúca;
Po usadení sa matka často vracia a hneď začína pracovať
Po hibernácii sa matky bežne vracajú.
Samousadenie v čmelíne je pomerne bežné. Matky často osídľujú čmelíny už obsadené inými matkami a nejakú dobu s nimi koexistujú. Prítomnosť inej matky je podľa všetkého atraktantom.

Za vhodných podmienok niekedy kolónie prežijú až do prvej polovice decembra.
Pri veľmi nepriaznivom počasí upadá celá kolónia do stavu akejsi hibernácie a prečká tak najhoršie obdobie.
Patrí k druhom, ktorým nevadí blízkosť človeka. Sú veľmi nenáročné na chov s voľným preletom.