Čmeliak obrovský – Bombus fragrans

Čmeliak obrovský je najväčší druh čmeliaka v Európe. Druh, ktorý je dosť nápadný aj vďaka medovo sfarbeným znakom. Naviac pri lete vydáva nezvyčajne hlboký bzučiaci tón. Vyskytuje sa vzácne aj na Panónskej nížine. Je chránený.

Čmeliak obrovský, Bombus fragrans

© Илья Сухов, čmeliak obrovský
Popis:

Ak ignorujeme rozdiel vo veľkosti, čmeliak obrovský sa podobá na čmeliaka (B. distinguendus) a čmeliaka arménskeho (B. armeniacus). Čmeliak obrovský má žltý pás končiaci tesne pod základňou krídla a spodnú stranu má úplne čiernu, kým u B. armeniacus a B. distinguendus sa žltý pás tiahne ďaleko nadol. Preklad fragrans z latinčiny je voňavý. Naozaj impozantné rozmeryy má predovšekým kráľovná.

Sfarbenie: Tento čmeliak vyzerá takmer úplne zlatožltý:
Hlavu má chlpatú čiernu, hrudník vpredu a vzadu s dvoma širokými zlatožltými krížovými pásmi, takže je len v strede čierny.
Brucho má úplne pokryté zlatožltou srsťou, pričom srsť je tmavšia na základni, svetlejšia smerom ku končekom vlasov; pod základňou krídla zostáva tmavšia.

Dĺžka: Kráľovná má 46-48 mm, Robotnica je podstatne menšia, má len 18-21mm
Rozpätie krídel: Kráľovná 38-48 mm, Robotnica 19-32 mm
Sosák: Kráľovná 9–11 mm, Robotnica: 5–7 mm
Čmeliak obrovský má dlhú hlavu.

Biotop a hniezdenie.

Vyhovuje mu stepný biotop. Vyhovujú mu suché oblasti.

Hniezda zakladá v norách malých cicavcov. V kolónii je od 50 do 100 kusov. Žiaľ tento druh čmeliaka je v európe stále vzacnejší. Priamo od nás nie je hlásený jeho výskyt, ale vzhľadom na jeho prítomnosť v Panónskej nížine, bol tento raritný druh prítomný pravdepodobne aj na našom území.

Potrava:

Tento druh navštevuje mnoho čeladí rastlí. Je polyektický.

Doba letu:

Čmeliak obrovský má jednu generáciu ročne (univoltine). Prezimované kráľovmé lietajú od začiatku mája do začiatku júna,potom robotnice od konca mája–do septembra a mladé kráľovné s trúdmi od polovice augusta do konca septembra.

Čmeliaky – všeobecne.

 bombus fragrans. Najväčší európsky druh čmeliaka
(c) Хаматов Гадылхан ,bombus fragrans – najväčší európsky druh čmeliaka
Bombus fragrans
(c) Илья Сухов , Bombus fragrans