Pieskorypka modrolesklá – Andrena agilissima

Pieskorypka modrolesklá – lat. Andrena agilissima

Pieskorypka modrolesklá
© Gerrit Öhm. pieskorypka, https://www.inaturalist.org/observations/72387104
Popis:

Dĺžka: 13-15mm, lesklé čierno-modré telo s nápadnými bielymi chĺpkami veľké fovey na tvári, strapce srsti okolo hrudníka a chumáče po stranách tergitov 3–5; tmavé krídla, čierne nohy. Farebne je druh podobný drevárom.

Biotop:

Pieskorypka modrolesklá je rozšírená v juhozápadnej a strednej Európe.
Hniezdi v pieskovniach, štrkoviskách vo viniciach, na brehoch riek, ale aj v múroch.

Hniezdenie:

Pieskorypka modrolesklá hniezdi vo svojpomocne vykopaných zemných hniezdach v malých až veľkých zhlukoch na strmých stenách aj na vodorovných plochách. Má spoločný štýl hniezdenia a správa sa sociálne, pričom niekoľko samíc (väčšinou sestier) žije v jednom hniezde. Každá buduje vlastné bunky, zásobuje ich zásobami a vybavuje ich vajíčkom . Hniezdo má zvyčajne len jeden spoločný hniezdny vchod. Parazity z plodov môžu byť lepšie zahnané, nakoľko aspoň jedna zo samíc je vždy v hniezde. Možno skutočná výhoda spoločného hniezdenia spočíva v ekonomike práce: kopanie v tvrdej zemi si vyžaduje veľa času a energie; Keď si samica vyhrabe vchod do hniezda, ostatné samice sa zvyknú pridať. Prezimujú ako imago – dospelé jedince.

Doba letu:

Pieskorypka modrolesklá má jednu generáciu za rok. Samce lietajú od polovice apríla do polovice júla, samice v máji až v júli.

Potrava:

Andrena agilissima sa špecializuje na kapustovité rastliny- repka, horčica, ale aj kapustovitá zelenina (Brassicaceae) (oligolektické). Samce hliadkujú pri zdrojoch peľu a čakajú na samice.

Pieskorypky-ostatné druhy