Andrena bimaculata – pieskorypka dvojškvrnná

Andrena bimaculata by ste mali hľadať v piesočnatých oblastiach. Druh nájdete ešte v lete, keď od konca júna lieta druhá generácia.

Andrena bimaculata, pieskorypka dvojšvrnná
(c) Stefan , Andrena bimaculata. pieskorypka dvojškvrnná, https://www.inaturalist.org/observations/8427199
Popis:

Samica má dĺžku 13-14mm s hnedým osrsteným hrudníkom. Čierne, podlhovasté brucho na ktorom má na spodnej strane dve červenkasté škvrny a práve tieto dávajú tomuto druhu jeho meno. V teréne je tento rozlišovací znak samozrejme ťažko pozorovať. Je ťažké ju preto odlíšiť od podobných druhov. Nohy má čierno-hnedé. Samec je menší – má okolo 11-14 mm.

Biotop:

Piesočnaté oblasti, časti záplavových oblastí, morény, ale aj na piesočnatých čistinkách v lesoch. Rozšírenie je v celej južnej aj strednej európe, zároveň ide o pomerne vzácny druh.

Hniezdenie:

Andrena bimaculata hniezdi jednotlivo v samostatne vykopaných zemných hniezdach. Buduje rozvetvené líniové štruktúry s tunelmi až s tromi plodovými bunkami. Tieto bývajú v hĺbke 10 centimetrov a v každej je peľová guľôčka s priemerom 5 mm.

Potrava:

Andrena bimaculata nie je špecializovaná, navštevuje minimálne 5 čeľadí rastlín: kapustovité rastliny (Brassicaceae), čeľaď ľaliovitých (Liliaceae), čelaď ruží. (Rosaceae), vŕby (Salicaceae), lipy (Tiliaceae). Boli pozorované aj na púpavách, či bodliakoch, či trnke a pagaštane.

Doba letu:

Andrebna bimaculata má dve generácie za rok (bivoltine). Prvá generácia lieta od začiatku apríla do konca mája a druhá od konca júna do konca augusta.

Pieskorypky všeobecne