Andrena denticulata – Pieskorypka

Andrena denticulata je nenápadná malá čierna včielka s bielymi pásikmi na bruchu. Lieta počas neskorého leta.

Andrena denticulata
(c) Pluvialis , Andrena denticulata, https://www.inaturalist.org/observations/28992446
Popis:

Samica meria 10-12 mm, je so základnou čiernou farbou. Hlavu má svetlo chlpatú. Hrudník má krátke čiernobiele chĺpky, boky hrudníka má svetlo chlpaté. Brucho je s neprerušovanými belavými pásmi. Zadné končatiny na holeni má so sivou kefou. Samec má 9-10 mm a hrudník samca je hnedovlasý.

Biotop:

Uprednostňuje okraje lesov a čistiniek, ale aj okraje ciest, ruderálne plochy, lúky, pieskovne atď. Niekedy aj v mestských oblastiach. Rozšírenie je v celej strednej európe, do nadmorskej výšky 500 metrov.

Hniezdenie:

Hniezdi v samostatne vykopaných zemných hniezda, skôr osamelo, najlepšie v piesočnatých (hlinitých) pôdach, aj v sprašových hlinách. Hlavne tam, kde sú hniezda a rastliny, ktoré navštevuje (napriklad vratič, nevädza , bodliak) blízko pri sebe, hliadkujú samce na rastlinách a hľadajú samice. Nie je ani známe, či tento druh využíva iné miesta na hľadanie párov.

Potrava:

Andrena denticulata sa špecializuje na astrovité rastliny (Asterceae) , ako je bodliak, nevädza, púpavec jesenný, ,vratič, čakanka, starček atď. (oligolektický druh)

Doba letu:

Andrena denticulata má jednu generáciu za rok (univoltine) a lieta od začiatku júla – do konca septembra.

Žiaľ, táto malá piesočná včela, je ohrozená ľudskou iracionalitou. Každé stredné a neskoré leto sa kosia na kvety bohaté okraje lesov, ako dopravno-bezpečnostné opatrenia, presne v období kvitnutia. Včelie populácie takto prichádzajú o zdroj potravy.

Pieskorypky všeobecne