Osmia cornuta – murárka rohatá

Názov druhu: Osmia cornuta

Charakteristika: Včela s čiernou hlavou a hrudníkom a (oranžovo) červeným bruchom podobná Osmia bicolor.

Popis:

Osmia cornuta je jednou z najbežnejších včiel murárok, ktorá sa od konca 20. storočia šíri stále ďalej na sever. Na základe vedeckého názvu sa nazýva aj murárka rohatá. Samice majú na prednej časti hlavy medzi vlasmi dva malé „rohy“. Táto chlpatá včela svojou čiernou hlavou a hruďou a červeným bruchom trochu pripomína Osmia bicolor a dokonca aj čmeliaka skalného, ​​s ktorým si ju laici na jar občas pomýlia.

Samica: 12-15 mm; Hlava čierna a jemne trblietavá kovová, čierno chlpatá, hlavový štít (clypeus) v strede hladký a vtlačený, každý so zahnutým (menotvorným) rohom po stranách. Hrudník (alebo mezozóm) rovnakej farby ako hlava, na konci s matným pahýľom . Brucho (alebo metazóm) vrátane brušnej kefy (oranžová) je červené chlpaté.

Osmia cornuta, murárka rohatá
© Corinna Herr Osmia cornuta – samica

Samec: 11-13 mm; podobný samici, ale: predná a spodná strana hlavy má dlhé biele vlasy („fúzy“), v strede prednej časti mierne vrúbkovaný clypeus. Hrbolček (scutum alebo mesonotum) lesklý čierny a bielo-čierny chlpatý. Brucho červené chlpaté, na konci 7. tergitu okrúhle.

Osmia cornuta, murárka rohatá
© Stefan Osmia Osmia cornuta – samec
Rozšírenie a hniezdenie:


Rozšírenie: južná a stredná Európa až stredná Ázia, do 1000 m nad morom.
Biotop: najmä sídelné oblasti, kde druh nachádza zodpovedajúcu mikroklímu (synantropnú).

Hniezdenie: existujúce dutiny vo všetkých typoch povrchov (strmé a domové steny, steny), lineárne rúrky do 25 mm s až 12 materskými bunkami; zemný alebo hlinený uzáver; Prezimuje ako imágo v kukle.
V hniezdnych pomôckach preferuje otvor s hĺbkou od 15 do 20 cm s priemerom 8 až 10mm. Bunky, kde sa rodia samce sú bližšie k otvoru, pretože sa liahnu o niekoľko dní skôr. Na samice potom čakajú samce priamo, blízko otvorov.

Na rozdiel od Osmia bicornis však Osmia cornuta nie je tak ľahko priťahovaná k jednotlivým hniezdnym blokom, uprednostňuje veľké plochy, ako sú steny, steny domov a hlinené steny, v ktorých hľadá diery a trhliny, ktoré môžu byť o niečo väčšie ako Osmia bicornis.Napriek tomu hniezdne vzory oboch druhov vykazujú širokú podobnosť, takže nemožno vylúčiť zámenu. Peľové zásoby u Osmia cornuta sú výrazne vlhšie v dôsledku väčšieho obsahu nektáru.Zámotky Osmia cornuta vyzerajú drsne a matne v porovnaní s kukly Osmia bicornis.

Potrava:

Osmia cornuta nie je špecialista a peľ zbiera mnohých bylín, kríkov a stromov. Je teda polylektická. Oproti Osmia bicornis je v hniezdach viac nektáru, peľové zásoby sú teda vlhkejšie.

Doba letu:


Včela má jednu generáciu za rok, je univoltínna. Lieta od začiatku marca do začiatku júna.

Osmia cornuta sa hlavne v našich mestách a obciach objavuje už v marci. Prospievajú jej priaznivejšie mikroklimatické podmienky a skoré kvitnutie. Pokiaľ ide o kvety a miesta hniezdenia, je veľmi univerzálna, čo vysvetľuje aj jej početnosť v blízkosti ľudí.
Je to jedna z prvých včiel v našich sadoch a záhradách. Radi ju uvítajú hlavne v sadoch s kôstkovinami. Je to ekonomicky zaujímavý opeľovač ovocia, najmä preto, že tento druh je efektívnejší a aktívnejší opeľovač pri nízkych teplotách ako včela medonosná . V mnohých európskych štátoch sa s kokonmi a hniezdnymi pomôckami pre O. cornuta komerčne obchoduje.

Osmia cornuta hniezdne pomôcky
© anmartens,, Osmia cornuta hniezdne pomôcky, https://www.inaturalist.org/observations/74650149
Samce osmia cornuta pri hniezdnej pomôcke, čakajú na vyliahnutie samíc.

Ostatné druhy osmia

Pridaj komentár