Andrena helvola – Pieskorypka ovocná.

Andrena helvola je podobná svojej príbunej Andrena haemorrhoa, ale nemá oranžovo sfarbený koncový strapec. Oba druhy sa vyskytujú prevažne na rovnakých biotopoch.

Andrena helvola
(c) bja2800dk , andrena helvola, https://www.inaturalist.org/observations/145702961
Popis:

Samica meria 11-12mm. Je to čierna včela s červeným, neskôr hnedým hrudným chrbtom a lesklým, ku chrbtu splošteným bruchom. Samice majú hromadu červenohnedých chlpov na hornej časti hrudníka s pomerne hustou hromadou oranžových alebo žltkastých chlpov na prvom a druhom tergite a krátkymi sivými chĺpkami na treťom a štvrtom tergite. Samec je menší, meria len 7 až 10 mm.

Biotop:

Andrena helvola nemá zvláštne nároky na prostredie. Obsadzuje okraje lesov a čistinky, štrkoviská, priehrady, suché lúky, vresoviská, parky a aj záhrady. Rozšírená je v celej strednej európe. Vyhovujú jej piesočnaté aj hlinité pôdy. Tento druh nie je zriedkavý ani v mestách.

Hniezdenie:

Jedna generácia. Párenie prebieha na kvetoch. Hniezdi samotársky a vyhrabáva vlastné hniezda v zemi na plochách s redšou, malou vegetáciou.

Potrava:

Polylektický druh. Navštevuje všetky druhy jarných kvitnúcich rastlín, ako čučoriedka, hloh, púpava, trnka, vŕby a záhradná weigelia. ale aj narcisy, modrice, sedmokrásky , egreše, ruže či lalie. Kríky sú navštevovanejšie ako bylinky.

Doba letu:

Pieskorypka ovocná má len jednu generáciu za rok (univoltine). Lieta od konca marca do polovice júna. Samce lietajú o niekoľko dní skôr .

Pieskorypka ovocná
© mazeson, Pieskorypka ovocná, samec https://www.inaturalist.org/observations/75533537

Pieskorypky všeobecne