Andrena lapponica – pieskorypka

Andrena lapponica je vzhľadom na svoju špecializáciu na čučoriedky známa aj ako čučoriedková včela.

Andrena lapponica
© Mia H, Andrena lapponica, https://www.inaturalist.org/observations/216822271
Popis:

Veľká, čiernohnedá až žltohnedá včela.

Samica meria 12–13 mm: 3. segment tykadiel je dlhý ako 4. a 5. segment spolu, pričom 5. je trochu dlhší ako 4. Hrudník (mezosoma) má čierny hrbolček (mesonotum alebo scutum) so žltohnedými vlasmi, po stranách a vzadu mierne svetlejší. Brucho (Metasoma): 1. a 2. tergity má tiež svetlohnedé chlpaté, od 3. tergitu bezsrsté. Tergity jamkovité a roztrúsené s bodkami, koncové strapce čierne. Košíky má čiernobiele.

Samec: meria 9-11 mm. Hlava je s dlhými čeľusťami, zospodu na báze zubaté. Na tvári má po stranách čierne vlasy. 3. tykadlový segment dlhý ako 4. Hrudník je chlpatý a žltohnedý. Brucho: 1., 2. a 6. tergity má tiež žltohnedé, 3.–5. tergit je čierny chlpatý.

Biotop:

Obýva svetlé, ale vlhké ihličnaté lesy a okraje lesov, vrchoviská, slatiny a horské vresoviská, pokiaľ sa tam nachádza aj zdroj potravy. Brusnice a čučoriedky.

Hniezdenie:

Hniezda vykopáva na holých okrajoch lesov bez vegetácie, pieskových cestách a brehoch priekop, vždy v lese alebo pozdĺž neho. Prezimuje ako imago.

Potrava:

Andrena lapponica sa špecializuje na skoro kvitnúce vresovce (Ericaceae), a najmä na rod „čučoriedky“ (Vaccinium): čučoriedky, brusnice.

Doba letu:

Tento druh má jednu generáciu za rok. Lieta od polovice apríla do konca júna.

Pieskorypky všeobecne