Andrena vaga – Pieskorypka vŕbová

Andrena vaga je veľký druh pieskorypky s rovnomerne sivobielym, husto ochlpeným hrudníkom.

Andrena vaga
Jean-Paul Boerekamps , andrena vaga, https://www.inaturalist.org/observations/109772555
Popis:

Veľkosť má 13-15 mm, čierna s bielymi až sivými chĺpkami.

Samica má chlpatú hnedo-sivu tvár. Tretí segment tykadla je dlhší ako štvrtý a piaty spolu. Chrbát je pokrytý šedou srsťou, nohy sú s hnedo-čiernymi vlasmi. Tergity bruška sú lesklé čierne, hladké s mierne kontrastnými koncovými okrajmi, koncovým strapcom. Košíčky sú hnedo-čierne.

Samec sa podobá samici, ale štíhlejší, prevažne s bielymi vlasmi. Tvár hore a po bokoch je čierna, dole má dlhé a biele vlasy, dlhé čeľuste.

Biotop:

Obýva riečne nivy, hrádze, piesočne plochy, štrkopiesky aj hliny, pieskové vresoviská, čistinky, záhrady.

Hniezdenie:

Andrena vaga vykopáva hniezda v piesočnatých pôdach, ktoré nie sú príliš husto porastené a niekedy aj v spraši, ako sú pieskové chodníky, svahy, polootvorené okraje ciest, na hrádzi alebo v starých krtincoch. Bývajú v malých až veľmi veľkých agregáciách, niekedy v tisícoch a pri vchode majú malú mohylu z vyhrabaného materiálu .

Hniezdo pozostáva zo zakrivenej hlavnej chodby 25-60 cm, s 1-4 krátkymi nerozvetvenými bočnými chodbami v rovnakej výške. Každá bočná chodba končí oválnou plodovou bunkou 9 x 17 mm je hladká a potretá sekrétom z Dufourovej žľazy. Niekedy sa v nasledujúcom roku používa aj stará hlavná chodba. Keď samica opustí hniezdo za potravou, vchod do hniezda sa uzatvorí a pachovo označí, aby samica ľahšie našla hniezdo v rámci agregácie Samica vykoná približne štyri peľové prelety, aby zabezpečila hniezdo, a priemerne tri peľové prelety denne. Rozdelené do 1-2 hniezd môžu samice postaviť a poskytnúť približne 4-6 plodových buniek. Potravnú zásobu tvorí peľová guľôčka, ktorá je pravdepodobne tesne pred znáškou vajíčka poliata trochou nektáru. Zásobu potravy larva spotrebuje asi za dva týždne, až potom vylučuje exkrementy a v polovici leta sa zakuklí.

Potrava:

Andrena vaga je špecializovaná na vŕby, z ktorých zbiera peľ. Nektár pijú aj z iných druhov rastlín, aj z ovocných stromov.

Doba letu:

Andrena vaga má jednu generáciu ročne (univoltine). Lieta od konca februára – konca apríla, samice a ž do mája. Prezimuje ako imago.

Pieskorypky všeobecne