Megachile circumcincta – čalúnica

Megachile circumcincta je relatívne rozšírená a na vhodných stanovištiach sa objavuje dosť často. Príležitostne ju možno pozorovať aj na sídliskách v záhradách a parkoch.

Megachile circumcincta
© helje, Megachile circumcincta, https://www.inaturalist.org/observations/118544577
Popis:

Samica meria 12–14 mm. Má dlhé hnedé chlpy, tvár je hnedá, clypeus s lesklým hrebeňom, spánky belavo chlpaté Chrbát (mesonotum) je hnedo chlpatý, boky hrudníka a spodná je strana belavá. Prvý až tretí tergit je svetlohnedý, štvrtý až šiesty je čierny, pričom štvrtý piaty sú s jasnými koncovými pásmi. Spodok brucha je červený, piaty a šiesty sternit je ale čierny.

Samec má veľkosť takmer rovnakú meria 11–13 mm. Hlava: posledný segment antény rozšírený. Prvý pár nôh má žltú srsť, rovnako ako aj hrudník.

Biotop:

Vyhľadáva prevažne piesčité oblasti, ale zaznamenaný je výskyt aj na sprašových a hlinitých oblasti na násypoch, v pieskoviskách, štrkoviskách a hlinitách, na chudobných trávnatých porastoch, aj záhrady.

Hniezdenie:

Megachile circumcincta hniezdi na miestach s malou vegetáciou v samostatne vyhĺbených dutinách v zemi blízko povrchu zeme alebo pod kameňmi a v existujúcich dutinách nad zemou. Plodové bunky bunky plní listovými odrezkami. Samica využíva listy brezy a rakytníka. Včela si najprv šikmo do zeme vyhrabe 3-5 cm dlhý tunel. Na konci chodby vykope vodorovnú chodbu, vytvorí v nej tri , štyri cely a chodbu uzavrie zeminou. Potom vykope druhú horizontálnu chodbu, naplní ju tiež celami a chodbu uzavrie. Obe chodby zvierajú uhol 60° a ležia len 2-3 cm pod povrchom.

Potrava:

Tento druh čalúnice nie je špecializovaný. Na našom území navštevuje 3 čeľade rastlín ako zdroje peľu. Je to hlavne čeľaď zvončekovitých (Campanulaceae), bôbovité (Fabaceae)- častá je lupina a pupalkové (Onagraceae).

Doba letu:

Megachile circumcincta má len jednu generácia za rok, je teda univoltínna. Lieta od mája do augusta. Čas letu je preto taký dlhý, pretože niektoré nedospelé zvieratá hibernujú a vychádzajú neskôr.

© macro_expert, Megachile circumcincta – čalúnica , https://www.inaturalist.org/observations/218477052

Čalúnice a maltárky