Maltárka ďatelinová – Megachile ericetorum

Maltárka ďatelinová hniezdi v existujúcich dutinách pod zemou alebo nad zemou a buduje si tam rad plodových buniek.

Maltárka ďatelinová
© Adrian Kreft, Maltárka ďatelinová, https://www.inaturalist.org/observations/174306399
Popis:

Maltárka ďatelinová je podobná včele medonosnej aj iným druhom Megachile. Samica meria 13–15 mm, základnú farbu má čiernu. Čeľuste vpredu sú s dvoma zubami a dlhým okrajom. Na temene a hrudníku prevláda hnedá, inak je skôr belavo chlpatá. Druhý až piaty tergit je so širokými koncovými pásmi. Na bruchu má zlatú kefku.

Samec meria 12-14 mm, oproti samici má ale biele strapce na prednej končatine. Šiesty tergit je bez srsti a so zúbkovaným okrajom na konci a centrálne zahrotenou chrbticou.

Biotop:

Vyhľadáva chudobné trávnaté porasty, pieskové a hlinité jamy, úhory, ruderálne plochy, násypy – aj v osadách, ak sú tam strmé steny a múry.

Hniezdenie:

Maltárka ďatelinová si sama stavia hniezda. Hniezdo buduje v existujúcich podzemných a nadzemných dutinách, kde samica vytvára bunky z hliny a živice. V hniezdnych pomôckach preferuje priemer od 7 mm. Samica tu vytvára lineárne hniezdo asi so štyrmi plodovými bunkami. Bunky vyrobí z hliny a ešte zvnútra potiahne živicou. Plodová bunka je dlhá približne 15 mm. Medzi poslednou vyrobenou bunkou a uzatváracou zátkou hniezda je naviac prázdny priesto, dlhý až tri centimetre.

Potrava:

Druh sa špecializuje na čelaď bôbovité rastliny (Fabaceae). Navštevuje Ladenec rožkatý, hrachor, ihlica, ďatelinu, ale kvoli nektáru aj čeľaď mätovitých (Lamiaceae).

Doba letu:

Včela má jednu generácia za rok, je univoltínna, pričom lieta od júna do augusta. Samce v miernom predstihu pred samicami.

Čalúnice a maltárky