Megachile maritima – čalúnica veľká

Megachile maritima – čalúnica veľká, hniezdi v zemi, pod kameňmi, alebo v trsoch trávy. Vyhovujú jej piesčité oblasti.

Megachile maritima - čalúnica veľká
© stella_miel, Megachile maritima – čalúnica veľká, samec https://www.inaturalist.org/observations/181243454
Popis:

Veľká včela – čalúnica so širokým predným hrebeňom na tvári u samcov.

Samica meria 14-15 mm. Hrudník má žltohnedo chlpatý (u starých jedincov striebristý). Prvý a druhý tergit má žltohnedý, tretí až šiesty má čierny chlpatý 6. tergit je dlhý, pričom druhý až piaty je s koncovými pásmi. Brušnú kefku má vpredu belavú, následne v strede červenú, na konci čiernu.

Samec je len o málo menší, meria 13-15 mm. Na tvári má žlté vlasy, spodné čeľuste žlto škvrnité, koncový segment tykadiel je rozšírený do zaobleného tvaru. Holene prvého páru nôh na zadnom konci má vykrojené, následné nárty veľmi široké s dlhými belavožltými strapcami (spodu kratšie ako sú široké nárty). Holene a nárty 3. páru má široké. Prvý tergit má žltohnedý a posledný má tmavohnedý, zároveň chlpatý.

Biotop:

Pieskové oblasti vnútrozemské aj pobrežné duny, pieskové vresoviská, pieskovne, pieskové ruderálne oblasti.

Hniezdenie:

Hniezdi samotársky, len niekedy, vo vhodnom prostredí, aj v malých zhlukoch. Hniezdo sa nachádza v zemi, najlepšie medzi koreňmi tráv a pod kameňmi, vybudované len niekoľko centimetrov pod povrchom. Hlavná chodba sa zvažuje smerom nadol následne hniezdo obsahuje maximalne do osem buniek. častejšie je to len hniezdo s troma štyrmi bunkami. Hniezdo je rozvetvené. Bunky hniezda mávajú priemer 12 mm a dĺžku do 20 mm. Samička používa kúsky listov z rôznych stromov a kríkov vrátane brezy. Keď vytvorí poslednú bunku, vstupnú chodbu vysype pieskom.

Potrava:

Megachile maritima nie je špecializovaná, je teda polylektická. Peľ zbiera z piatich čeľadí rastlín ako: astrovité (Asteraceae), borákovité (Boranigaceae), bôbovité (Fabaceae), pupalky (Onagraceae), skorocelovité (Plantaginaceae).

Doba letu:

Má jednu generáciu za rok a lieta od júna do augusta. Samce však vyliezajú pár dní pred samicami.

Megachile maritima, čalúnica veľká
© stephanie_ruebenach, čalúnica veľká – Megachile maritima
https://www.inaturalist.org/observations/92778490

Čalúnice a maltárky