Megachile pilidens – Čalúnica menšia

Megachile pilidens je malá čalúnica s bielou kefkou na bruchu, veľmi podobná Megachile leachella .

Megachile pilidens
© Bernard Noguès, Megachile pilidens,https://www.inaturalist.org/observations/55678416
Popis:

Samica meria 9-10 mm. Hrudné ochlpenie na (husto bodkovanom) mezonote má žltosivé, na bokoch a dole biele. Tergity má husto bodkované a s koncovými pásmi, v porovnaní s M. leachella dosť matné. Na šiestom tergite dve veľké biele plstnaté škvrny blízko seba. Brušnú kefku má bielu, na šiestom sternite, ale prejde do čiernej.

Samec meria 8-9 mm; podobný samici, ale má olivovozelené oči, bielo-žlté vlasy a samozrejme nemá kefku na bruchu. Prvý až štvrtý tergit má koncové pásiky. Šiesty tergit je biely plstnatý s tŕňmi. Na štvrtom sternite v strede je malý, tmavý, chlpatý hrbolček.

Biotop:

Megachile pilidens uprednostňuje suché, teplé svahy a chudé trávnaté porasty, vinice, suché kamenné múriky, hliny a štrkoviská.

Hniezdenie:

Tento druh čalúnice hniezdi hlavne v existujúcich dutinách pod kameňmi, v skalných štrbinách a suchých kamenných múroch. Tvorí valcovité plodové bunky vyrobené z kúskov listov.

Potrava:

Včielka je polylektická. Peľ zbiera hlavne na troch čeľadiach rastlín. Preferuje bôbovité (Fabaceae), ale navštevuje aj čeľaď astrovité (Asteraceae), a tučnolisté rastliny (Crassulaceae).

Doba letu:

čalúnica menšia má jednu generáciu za rok, je teda univoltínna. Lieta od júna do konca augusta.

Čalúnice a maltárky