Osmia bicolor – murárka dvojfarebná

Názov druhu: Osmia bicolor

POPIS:


Samica: 10-11 mm: s čiernou hlavou a hruďou a červeným bruchom vrátane brušnej kefky. Velmi podobná bežnej Osmia cornuta, ale bez rohatého štítu hlavy (Clypeus); Matné stredné pole na konci hrudníka alebo mezozómu, šikmé pole propodea nad strmo sa zvažujúcim pahýľom.

(c) Leonid  Osmia bicolor , samica

Samec: bez čierno-červeného kontrastu , ale podobne ako trúdy iných včiel murárov; Hlava, hrudník a 1. a 2. tergity žltohnedé, 3.–7. Tergit žlto-červeno chlpatý, matné stredné pole , 7. tergit s 2 tŕňmi, 3. sternit vrúbkovaný s krátkym koncovým pásom, 4. sternit v strede s chumáčmi vlasov.

© beeworldch Osmia bicolor, samec

ROZŠÍRENIE A HNIEZDENIE:


Rozšírenie: severná južná Európa až južná severná Európa (61° severne) a stredná Ázia. Vápencové oblasti.
Biotop: štrukturálne bohaté okraje lesov, živé ploty, úhor, tiež násypy a parky.
Hniezdenie: prázdne ulity slimákov, zvyčajne len jedna plodová bunka; Prezimuje ako imago v kukle v slimačej ulite.

Hniezdne zásoby: nešpecializované (polylektické), 13 čeľadí rastlín: mrkvovité (Apiaceae), čeľaď sedmokrásky (Asteraceae), borákovité (Boraginaceae), kapustovité(Brassicaceae), devatorník (Cistaceae), bôbovité (Fabaceae), pysk bl. (Lamiaceae), ľaliovité. (Liliaceae), čeľaď iskerníkovité (Ranunculaceae), rastliny ruží. (Rosaceae), vŕba. (Salicaceae), lomikameň. (Saxifragaceae), fialky(Violaceae).

DOBA LETU:


včela má jednu generáciu za rok. Lieta od polovice marca až do júla. Hniezda stavia od apríla.

Murárky, ktoré hniezdia v slimačích uličkách sú určite zaujímavé. Nie je to však ani zďaleka jediná včela murárka, ktorá sa rozmnožuje v slimačích ulitách, ale je najbežnejšia. Využiva aj stredne veľké ulity Cepaea nemoralis -pásovka hájová, Cepaea hortensis – pásikavec menlivý a Cepaea vindobonensis -páskovka žíhaná,zriedkavo aj Helix pomatia – slimák záhradný. Teda presne naopak ako Osmia aureulenta. Ulity slúžia aj na prenocovanie a prežitie počas nepriaznivého počasia, a to u oboch pohlaví.

Trúdy sa vyliahnu nejaký čas pred samicami na jar a hliadkujú medzi slimákmi ležiacimi na ich území a hľadajú čerstvo vyliahnutú samicu, ktorá je schopná párenia. Keď samica nájde vhodnú ulitu slimáka, skontroluje jej vnútro a orientáciu a v prípade potreby ju otočí, ab otvor smeroval šikmo nadol. Potom pokryje kryt v záplatách zelenou rastlinnou maltou vyrobenou z odhryznutých kúskov listov a slín.
Teraz Osmia bicolor zbiera peľ a nektár štyri až šesť hodín. Akonáhle sa pridá dostatok zásob, včela nanesie viac rastlinnej malty na vreteno krytu a potom priloží vajíčko. Teraz používa nanesenú rastlinnú maltu na stavbu prvej priečnej steny. V slimačej škrupine je spravidla len jedna materská bunka alebo vajíčko, niekedy dve, veľmi zriedka viac. Pred poslednou medzistenou potom hromadí kamene, kusy dreva a úlomky zeminy, až kým nenaplní jednu otáčku slimákovej ulity.Nasleduje ešte aspoň jedna priečna stena z rastlinnej malty. Väčšinou stavia viac takýchto naplnených komôr, poslednou z nich je 1-2 cm hrubá zátka.
Včela slimáka otočí uzavretý kryt tak, že ústie leží na zemi; V prípade potreby ho dokonca podkope a odprace vykopané kusy zeme. Nakoniec nanosí suché steblá trávy alebo ihličia, kým hromada trávy alebo ihličia úplne nezakryje slimačiu ulitu.

Výskyt/Ochrana:

Osmia bicolor je v skutočnosti pomerne bežný druh, ale v súčasnosti jej počet klesá. Spôsob jej nadzemného hniezdenia v slimačích ulitách je náchylný na narušenie a nie je kompatibilný s intenzívnou „starostlivosťou“ o záhrady a zelené plochy. Majiteľom záhrad, ktorí chcú dať tejto včele šancu, sa odporúča udržiavať záhradu prirodzeným spôsobom bez neustáleho hrabania a zametania.

Osmia – všeobecne