Osmia brevicornis – murárka krátkorohá

Názov druhu: Osmia brevicornis
Synonymá: Osmia atrocoerulea, O. panzeri

POPIS:


Samica: 8–12 mm, tmavá s hnedastými chĺpkami. a modrastým kovovým leskom. Hlava: Clypeus s bielymi vlasmi na oboch stranách centrálnej vypukliny. Mesosoma: veľké biele chumáče chlpov pod tegulae, stredná oblasť propodea t. j. zjavne posledná časť hrudníka, ktorá však už patrí k bruchu je matná, s centrálnym vertikálnym hrebeňom; Metazóm (brucho): riedke biele pásy, kefa a bočné chumáče chlpov sú červené. Tarsi červený chlpatý.

© frank007, Osmia brevicornis, samica

Samecje metalicky zeleno-modré trblietavý s červenohnedými vlasmi; Segmenty tykadiel sú jeden a pol krát dlhšie ako široké. Propodeum -na konci mezozómu, v spodnej časti je matné s centrálnym pozdĺžnym hrebeňom. Metazóm (brucho): 7. Tergit na konci s dvoma lalokmi.

(c) elbebiber, Osmia brevicornis samec

ROZŠÍRENIE A HNIEZDENIE:


Južná a stredná Európa, 42°–55° severnej zemepisnej šírky, do 1400 n.m.
Stanovište: Okraje lesov, sady, aj sídla. Vyžaduje ale mŕtve drevo a kapustovité rastliny.
Hniezdenie: existujúce lineárne dutiny, najmä v mŕtvom dreve, vrátane hniezdnych pomôcok. Diery v tvrdom dreve a stonkách, priemer 5 mm. Netvorí žiadne oddelené plodové bunky, t. j. nebuduje prepážkové steny. Materská trubica priebežne zaplní potravou s 8-23 vajíčkami; Uzáver hniezda z rastlinnej malty. Prezimuje ako imágo v kukle.

Osmia brevicornis sa špecializuje na veľkokveté kapustovité rastliny (Brassicaceae), ako sú: repka, horčica, kapusta atď. a ozdobný horčičník (Erysimum).

DOBA LETU:


Osmia brevicornis má jednu generáciu za rok. Lieta v marci až do konca júna.

Osmia brevicornis sa špecializuje na druhy horčičníka a iné kapustovité rastliny s veľkými kvetmi (Brassicaceae), medzi ktoré patria aj kapusta, repka a repka (Brassica spec.), horčica poľná (Sinapsis), papuľka (Lunaria),cheirant (Cheiranthus cheiri) a fialka obyčajná (Hesperis matronalis) .

Osmia brevicornis vyžaduje na rozmnožovanie predovšetkým mŕtve drevo s kŕmnymi chodbami chrobákov. Keďže sa však toto pravidelne likviduje, jej populácia klesla natoľko, že ju možno považovať za ohrozenú. V záhradách v prírodnom prostredí môžete tento druh včely podporiť hniezdnymi pomôckami. Preferovaná šírka vŕtania dutín je 5 mm.

Osmia bicornis má jedinečný štýl hniezdenia. Na rozdiel od všetkých ostatných včiel samotárok -napríklad Osmia bicornis a Osmia cornuta – Osmia brevicornis vo svojich lineárnych hniezdach nestavia žiadne priečky. Neoddeľuje jednotlivé plodové bunky od seba. Hniezdne chodby od predu dozadu vyplnení suchým peľom, do ktorého v intervaloch nakladie vajíčka. Uzáver hniezda pozostáva z rastlinného materiálu, ktorý končí zreteľne za vchodom do hniezda, t. j. nie je s ním v jednej rovine, ako je to vidieť pri iných listorezných druhoch.

Osmia – všeobecne